Készüljünk a karácsonyra receptekkel ajándék ötletekkel és karácsonyfa díszekkel.
RECEPTEK:
Karácsonyi Óriáskuglóf
300g liszt, 68g sütőélesztő, 60g cukor, 2 kanál méz, 80g vaj, 4 tojás sárgája, 80g mazsola (nem muszáj), 25g kandírozott narancshéj, csipetnyi só.
2. Elkészítés:
1. 80g lisztet keverj össze egy keverötálban 2 kanál langyos vízzel, kevés élesztővel, és konyharuhával letakarva hagyd állni legalább 2 órán át. 2. Áztasd be a mazsolát, szűrd le és jól itasd le róla a vizet. 3. A tojások sárgáját választ szét a fehérjétől.A cukorral és a mézzel alaposan keverd ki a tojássárgáját robotgéppel, tegyél bele két kanál vizet, sót, olvasztott vajat, a maradék lisztet és élesztőt.A tésztát alaposa dolgozd ki, majd kis idő múlva borítsd egy lisztezett gyúródeszkára.Addig gyúrd, míg a deszkától és a kezedtől is elválik és nem ragadAdd hozzá a kandírozott narancshéjat és a mazsolát is.4. Formázz belőle labdát, majd helyezd egy vajjal kikent, esetleg sütőpapírral kibélelt, kuglófformába.Hagyd így letakarva 4 órán át, majd 220 celziuszfokos sütőben süsd kb. 35-40 percig.
Adventi őzgerinc:
Hozzávalók:
1 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg margarin, 4 kanál méz, 2 kanál tejföl, 25 dkg liszt, 20 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs, 1 cs. sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék.
Ajándékok:
Ceruzatartó, papírnehezék festett kőből, színes ajándékkísérő kártyák, díszes gyufásdoboz, mozaikrátétes ajándékdoboz.
Más nyelveken hogyan kívánjunk ,,Boldog karácsonyt''?
angolul: Merry Christmas
arabul: Idah Saidan Wa Sanah Jadidah
bolgárul: Csesztita Koleda
csehül: Prejeme Vam Vesele Vanoce a stastny Novy Rok
dánul: Glaedileg Jul
finnül: Hyvaa joulua
franciául: Joyeux No(umlautos e)l
görögül: Kala Christouyenna
héberül: Mo'adim Lesimkha Chena tova
hollandul: Vrolijk Kerstfeest en een
írül: Nollaig Shona Dhuit
izlandiul: Gledileg Jol
japánul: Shinnen omedeto Kurisumasu Omedet
kínaiul: Gun Tso Sun Tan'Gung Haw Sun
latinul: Natale hilare et annum faustum!
lengyelül:Wesolych Swiat Bozego Narodzenia
...(Decemberbe megtudhatjátok a többi nyelven is, hogy hogy van a ,,Boldog karácsonyt'')
32 dkg liszt
5 dkg darált dió
1/2 sütőpor
18 dkg Rama
2 db tojás
10 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja
6 db tojás
20 dkg cukor
10 dkg liszt
1 csipet só
50 dkg barack kipürésítve, más gyümölcs is lehet
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és Ramával kikent tepsibe tesszük. 10 percig elősütjük. A tojásokat a cukorral kikeverjük, majd belekeverjük a lisztet és a barackot, a tészta tetejére öntjük és tűpróbáig sütjük. Egyszerű, finom süti. A fehér csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a kihűlt tésztára simítjuk, majd cukordrazséval megszórjuk.